Mijn interesse en gedrevenheid in het vinden van de grote lijnen én de subtiele nuances rond het vraagstuk van elke cliënt vormen, samen met professionele betrokkenheid en een gezonde portie nuchterheid, de basis waarmee het contact met u wordt opgebouwd.


Ik ben Anthonie ten Have, geboren in 1954 in Aalsmeer en opgegroeid in de wereld van kwekerijen, met een bijzondere combinatie op levenservaring door de locatie van ons land met woonhuis en bedrijf in het prachtig natuurgebied van de Westeinderplassen. Daarbij kwam de passie van mijn ouders om iets van algemeen maatschappelijk belang naast het harde werk op de kwekerij te realiseren in de vorm van het opzetten van jeugdwerk (scouting) en het opvangen van ontspoorde jeugd.


Dat gebeurde allemaal op het land van het bedrijf, binnen ons gezin en in wisselwerking met de dorpsgemeenschap. Ik koos niet voor het overnemen van de kwekerij en wel voor een leven met een beroep in de sociale richting, waarbij ik de creatieve geest van het ondernemerschap meenam.

Vanaf 1975 werkte ik in de kinderpsychiatrie en in orthopedagogische instellingen als groeps- en gezinsbegeleider en als teamleider. Ik ben gediplomeerd met HBO-iw (1977) en VO-iw (1989).

In verband met mijn praktijk volgde ik opleidingen bij de School voor Massage in Amsterdam (1992-93), Bioresonantie therapie (Vega-Duitsland 1994), Medisch-Shiatsu-Therapie (Nippon Shiatsu school Baarn 1994-1997) aangevuld met Feldenkrais bewegingsleer (2002), Craniosacraal en Triggerpointherapie (2003) en Systemisch werk (Interakt Tiel 2007-2009).

Ik raak nooit uitgeleerd. Daarom doe ik mee in samenwerkingsverbanden met collega’s in verschillende discipline’s en blijf ik nieuwe ontwikkelingen volgen. Het dagelijks werken met cliënten is mijn grootste leerschool. In hun vraagstukken blijkt dikwijls dat de dingen anders kunnen zijn dan hoe ze op het eerste gezicht lijken. Steeds opnieuw passen mijn inzichten zich daarop aan om maatwerk te kunnen leveren.

Per 2020 heb ik afscheid genomen van het therapeutisch werk binnen de gezondheidszorg en geef ik mijn praktijk vervolg in de vorm van Coaching en Individuele begeleiding.